Sunday, May 15, 2022

A World as Seen - An Art as Lived

I think one of the beauties of art is not simply its nature of being subjective and diversely interpretable but of being a sort of ciphered reflection of life. Undeniably, artistic pride allows artists to officially proclaim that they are the very proprietors of the meanings of all that is life, culture and society but, at the same time, it provides them with a sense of responsibility that they are commissioned to make people think.

An intriguing life of travels, experiences and adventures is most surely captured underneath and between the layers of paint as the perfume of joy, sorrow, love and pain emanates from the very base layer of canvas seething through the painting as a whole.

Before Szabo found herself up to her neck with paint and inspiration, she had lived a relatively glamorous life. I'll begin this little series of her journeys with a photo of her taken on her move to Canada (from Italy) on the ship called Michelangelo. The famous name of the boat was perhaps a coincidence but I believe that all roads lead to a destiny we are forever searching for.


On the photo you can see the flags representing the nationalities of the travelers. Agota Szabo's Hungarian flag can also be seen.

Egy látott világ, egy megélt művészet

Úgy vélem a művészet egyik szépsége szubjektív természete és sokféle lehetséges tolmácsolhatósága mellett az, hogy az élet valamiféle rejtjeles visszatükröződése. Tagadhatatlan, művészi önhittség engedi meg a művészeknek, hogy hivatalosan hirdethessék magukról, az ő birtokukban van mindaz, ami az élet, a kultúra és a társadalom valódi értelmét jelenti, bár ugyanakkor, ők viszont egy felelősségérzettel teli megbízást kaptak arra, hogy az embereket gondolkodásra késztessék.

Egy utazásokkal, tapasztalatokkal és kalandokkal érdekfeszítőre formált élet van minden bizonnyal megragadva és elrejtve a festékrétegek alatt és között, amint öröm, szomorúság, szeretet és fájdalom sugárzik magából a vászon alapból és forrongva kavarog a festmény egészén belül.

Mielőtt még Szabo festékkel és inspirációval a feje búbjáig ellepve találta magát, meglehetősen vonzó és elegáns életet élt. Ezt, az utazásairól szóló kis sorozatot, egy fényképpel kezdem, amely a Michelangelo nevű hajón készült, amikor költözött Kanadába (Olaszországból). Lehetett e hajó híres neve csak egy véletlen, de én hiszek abban, hogy minden út egy olyan sors felé vezet, amelyet mi   magunk  örökké és szüntelenül keresünk.

Written by Giselle Rakobowchuk

No comments: