Friday, May 20, 2022

A Silent Walk

I am particularly attached to this small landscape painting of Agota Szabo as not only is the painting itself enchanting (the digital version here on the net offers a widely different effect than the small, shimmering original) but what is fascinating is the fact that each and every point of paint was truly brushed onto the canvas by hand, dot-by-dot and in various layers.

 The colour-combination of these landscape paintings also took Agota years to develop as she was (and is) always captivated by so many combinations that she often finds it difficult to aprove on a final, acceptable variation. This small painting took her several weeks to paint (day-and-night work as is customary when she paints) but I do believe the autumn colours, the almost invitingly dismal shades of red and green are a fine accompaniment to the tune of the scene itself, where there is something attractively charming in the aura of serenity that accompanies the couple taking a walk in the silent night.


"Street Crossing at the Bank" by Agota Szabo
"Street Crossing at the Bank" painting by Agota Szabo



Egy Csendes Séta

Különösen szívemhez nőtt ez a kis tájkép festmény Ágota Szabótól mert nemcsak maga a festmény bűvöl el (a digitális változat itt a neten egészen más effektust kínál, mint a kicsi, ragyogó eredeti), hanem elkápráztató az a tény, hogy minden egyes festék pontot kéz ecsetelt fel a vászonra, pont pontot követve a különböző rétegeken át.

Ágotának évekbe tellett ezeknek a tájkép festményeknek a szín kombinációját kifejleszteni, mivel mindig (és most is) annyiféle kombináció nyeri el a tetszését, hogy gyakran nehéznek találja a rábólintást a végső, elfogadható variációra. Ennek a kis festménynek az elkészítése jó pár hetet vett igénybe (dolgozás éjjel-nappal, mint ahogy ez szokásos, amikor fest), de úgy vélem az őszi színek, a vörös és zöld szinte hívogatóan komor árnyalatai gyönyörű kísérő zenét adnak magának a jelenetnek a dallamához. Van valami vonzóan varázslatos a nyugodtság kisugárzásában, amely kíséri a néma éjszakában sétát tevő párt.

Written by Giselle Rakobowchuk




No comments: